Kamień ceramiczny do ostrzenia noży kuchennych Global

Kod produktu: MS5OM

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Kamienie i osełki do ostrzenia noży japońskich i kuchennych

Opis produktu

Profesjonalny kamień ceramiczny do ostrzenia noży kuchennych marki Global. Średnia ziarnistość służy do regularnego podostrzania noża, kiedy ostrze nie uległo poważniejszym zniszczeniom lub całkowitemu stępieniu. Kamień ceramiczny jest twardszy niż tradycyjne kamienie wodne, ostrzy się na nim krócej, a materiał zachowuje przydatność przez znacznie dłuższy czas. Ceramika jest także mniej podatna na powstawanie bruzd czy wgłębień.

  • Wymiary: 21 x 7 x 5cm
  • Ziarnistość: 1000

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Namoczyć kamień w wodzie, od 3 do 5 minut.
  • Chwycić nóż w taki sposób, żeby ostrze dotykało osełki pod kątem 10-15 stopni. Następnie lekko dociskając klingę, przesuwać ją wzdłuż kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnymi ruchami, cały czas utrzymując niezmienny kąt nachylenia. Jak sprawdzić, czy kąt nachylenia pozostaje bez zmian? Najlepiej wsłuchać się w dźwięki wydawane przez nóż. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słychać ten sam odgłos, to kąt nachylenia jest stały.
  • Powtarzać czynność dla obu stron ostrza, aż cała krawędź jest naostrzona i w żadnym miejscu nie ma zadziorów.
  • W trakcie ostrzenia wydziela się mokry proszek. Nie należy go wycierać ani spłukiwać, tylko kontynuować podjętą czynność. Proszek wygląda nieestetycznie, ale właśnie ten osad ostrzy krawędź.
  • Na koniec umyć noże w ciepłej wodzie i wytrzeć je do sucha.
NEWSLETTER
@