Garnek żeliwny emaliowany z naczyniem do gotowania na parze Chasseur kobaltowy

Kod produktu: 3024-09

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Może zainteresują Cię nasze oferty specjalne?

Opis produktu

Garnek żeliwny z naczyniem do gotowania na parze marki Chasseur to oferta dla osób preferujących zdrowe odżywianie. Dolna części naczynia to garnek żeliwny, dzięki czemu przygotowanie potrawy będzie szybsze i oszczędzi energię. Żeliwna część, którą napełniamy wodą nagrzewa się szybko i rozprowadza ciepło równomiernie. Umieszczone w górnej części naczynia szklanego ryby, mięso czy warzywa duszą się 'na parze' nie tracąc przy tym wartości odżywczej witamin i minerałów.

Jeśli gotowanie będzie krótkie wystarczy napełnić wodą 1/3 naczynia żeliwnego. Jeśli potrawa wymaga dłuższego gotowania wypełniamy wodą 2/3 naczynia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy dopływ energii, aż do momentu stałego utrzymania wrzenia. Następnie należy umieścić na górze naczynie szklane z przygotowanymi składnikami. Składniki, które wymagają dłuższego gotowania kładziemy na dnie szklanego naczynia lub gotujemy jako pierwsze dokładając następnie te, które wymagają krótszego czasu przygotowania. Nie należy ściągać bez potrzeby pokrywy podczas gotowania w celu zminimalizowania ucieczki pary. W razie niedostatecznej ilości wody w części żeliwnej należy ja uzupełnić. W celu wzbogacenia smaku potrawy zaleca się dodanie przypraw, ziół, mięty, imbiru lub grzybów, kawałka pomarańczy, cytryny, drobno skrojony seler, koper czy pietruszka nie tylko do potrawy, ale także do wody w naczyniu żeliwnym.

Naczynie na lata, które poza zaletami kulinarnymi doda uroku kuchni. Od tradycyjnej czerni poprzez odcień granatu przez kolor soczystej wiśni aż po waniliowy krem. Każdy, kto lubi dobrą kuchnię, używając garnków żeliwnych, może mieć pewność, że potrawy w nich przyrządzone będą smakować wyjątkowo. Pokryte emalią wnętrze naczyń pozwala na uzyskanie intensywnego smaku potrawy. Potrawa dusi się w sosie własnym nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Dzięki nadzwyczajnym właściwościom rozprowadzania i utrzymywania ciepła, jakim charakteryzuje się odlewane żeliwo, przygotowywana potrawa nagrzewana jest równomiernie ze wszystkich stron oszczędzając przy tym energię. Żeliwo emaliowane jest idealne do grillowania, gotowania, podpiekania, czy tylko odgrzewania. Charakteryzuje je odporność na wysokie temperatury. Absorbuje i zatrzymuje ciepło, dzięki czemu utrzymuje temperaturę potrawy.

Ogromną zaletą naczyń Chasseur jest to, że nadają się do wszystkich typów kuchenek. Łatwość w użyciu i utrzymania w czystości to także niewątpliwe zalety tych naczyń. Podwójna warstwa emalii oraz czarne wykończenie krawędzi zapobiegają korozji. Naczynia są odporne na zużycie, można je myć w zmywarce. Charakter tych garnków, dzięki jakości wykonania i kolorystyce sprawiają, że przygotowaną w nich potrawę można serwować bezpośrednio na stół. Spełniają wszystkie przepisy dotyczące higieny żywności.

  • Średnica: 24cm
  • Wymiary zewnętrzne: 32x27x22,5cm
  • Pojemność: 7,5 Litra
  • Waga: 5,8kg
  • Materiał:
    • żeliwo pokryte emalią
    • szklane naczynie do gotowania na parze
    • uchwyt z tworzywa sztuczngo (bakelitu) odporność na temperaturę do 220oC
  • Gwarancja producenta: 10lat
  • Producent: Chasseur, wyproukowano we Francji
  • Przeznaczenie:
    gotowanie i duszenie na parze: warzyw, ryb, mięs oraz typowych dań jarskich takich jak np. gołąbki
NEWSLETTER
@